Despre dimensiunea acidului hialuronic

Despre dimensiunea acidului hialuronic

Cariera   /   Oct 22nd, 2020   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
Acidul hialuronic [AH] (sodium hyaluronate sau hyaluronan) este o componentă importantă a matricei extracelulare. Cunoscut ca având un rol foarte important în stimularea migrației și proliferării fibroblastelor dermice, precum și pentru hidratarea țesuturilor, aplicarea topică a AH este utilizată în produsele cosmetice de zeci de ani. Proprietățile sale benefice pentru piele, împreună cu capacitatea sa de a lega și de a reține cantități uriașe de apă,  îl face ingredientul ideal pentru utilizarea în creme anti-rid, anti-îmbătrânire și hidratare.

            AH poate exista într-o gamă largă de greutăți moleculare cu efecte celulare și fiziologice care depind direct de greutatea moleculară a acidului hialuronic prezent. Prin urmare, selecția speciilor de AH pentru utilizarea în produsele cosmetice este foarte importantă. AH cu greutate moleculară mare nu penetrează epiteliul, iar AH cu greutate moleculară foarte mică, care penetrează eficient pielea, poate induce un răspuns pro-inflamator. Datele recente indică faptul că soluțiile de AH cu greutate moleculară mică sunt cele mai potrivite pentru utilizarea locală în produsele de îngrijire a pielii deoarece pot pătrunde bine în piele și nu provoacă inflamații. Deși utilizat în mod obișnuit în formulele comerciale anti-rid, anti-îmbătrânire și hidratare, AH cu greutate moleculară mare nu poate penetra efectiv bariera epidermei. Astfel, aceste produse cosmetice nu sunt la fel de eficiente ca și cum sunt în general percepute. Mai mult, odată intrate în piele, efectele fiziologice ale AH depind de mărimea moleculară a speciilor de AH prezente.

            S-a demonstrat știintific că speciile de AH cu greutate moleculară mare (peste 800 kDa) utilizate în mod obișnuit în formulările cosmetice pot activa aproximativ 40 de gene în keratinocite care sunt implicate în reglarea celulelor pielii și formarea de joncțiuni strânse celulare. Într-un model de epidermă reconstruit în care pielea a fost tratată cu AH cu greutate moleculară mare [800 kDa] sau AH cu greutate moleculară mică [50 kDa], AH de 50 kDa a stimulat aproximativ 120 de gene incluzând reglarea celulelor keratinocite și proteinele de joncțiune strânse. De notat: nu s-au activat gene pro-inflamatorii. Beneficiile suplimentare ale celor 50 kDa la nivel molecular sunt considerate a fi direct legate de creșterea penetrării acestei specii. Pentru ca acidul hialuronic să pătrundă cu adevărat prin suprafața pielii, acesta trebuie să fie obtinut biotehnologic, metoda costisitoare dar prin care se obține o greutate moleculară mult mai mică.




            Pentru a utiliza corect un ser de acid hialuronic, acesta trebuie aplicat pe pielea umedă și apoi "sigilat" cu un strat de hidratant (ser fiziologic plus o crema, de preferință cu mai multe tipuri de AH). Prin aplicare pe o piele deshidratată, pielea se simte puțin uscată și /sau tensionată, acidul hialuronic scoate probabil umiditatea din piele (efect invers nedorit), în loc să tragă umezeală din aer în piele.


 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top