Elastina: un element esențial al tinereții pielii

Elastina: un element esențial al tinereții pielii

Ingrediente active   /   Nov 12th, 2020   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
La întrebarea: Care sunt proteinele cele mai importante pentru menținerea tinereții pielii?  (menținerea fermității și a elasticității peilii), majoritatea oamenilor și mulți experti ar spune:  colagenul. De fapt, majoritatea vor spune "Nu am nici o idee!" Sau "Ce este o proteină?". Într-adevăr, colagenul este foarte important pentru piele fiind principala proteină structurală a,  acesteia. Cu toate acestea, există o altă proteină, care este cel puțin la fel de importantă: elastina.
            Elastina este o proteină care se găsește în orice țesut conjunctiv elastic. Aceasta este responsabilă pentru capacitatea țesuturilor de a-și relua forma inițială după ce au fost întinse. Elastina este compusă în principal din aminoacizii glicină, valină, alanină și prolină. La fel ca și colagenul, este produsă de celulele țesutului conjunctiv numite fibroblaste. Mai precis, fibroblastele secretă tropoelastină, forma imatură, solubilă a elastinei. Moleculele tropoelastinei sunt apoi reticulate într-o reacție catalizata de o altă enzimă, formând o matrice durabilă și elastică a fibrelor de elastină care se comportă similar cu latexul.
            Un test simplu pe care îl putem face pentru stabilirea gradului de îmbătrânire a pielii este de a verifica de cât timp este nevoie pentru ca pielea să revină la forma inițială după ce a fost întinsă. Cantitatea și calitatea elastinei din piele face diferența.
            Cantitatea de elastină din piele, de obicei ajunge la nivelul maxim în adolescență sau la maturitatea timpurie și apoi, scade. Fibroblaștii din pielea matură au o capacitate mult mai redusă de a produce elastină nouă. Modificările legate de înaintarea în vârstă produc schimbări în mediul biochimic al pielii, care la randul lor conduc la oprirea producției de elastină. Prin urmare, cel puțin în teorie, producția de elastină poate fi readusă la nivelurile sale din tinerețe cu semnale biochimice adecvate. Stimularea producției de elastină este un subiect oarecum neglijat în îngrijirea pielii. În parte și ca rezultat al concentrării excesive a industriei cosmetice și a celei de cercetare dermatologică pe colagen, cel mai probabil în detrimentul elastinei.
            Cât despre nivelul de colagen din piele, acesta poate fi îmbunătățit printr-o serie de formule topice (de exemplu, acid ascorbic, peptide de cupru etc.), precum și prin diverse proceduri estetice (laser, microinjector etc.).
            Din nefericire, mult mai puțin se știe despre stimularea elastinei, cu toate că este la fel de importantă pentru întinerirea pielii. Câteva dintre abordările care prezintă cel puțin o promisiune pentru a restabili și / sau de a păstra nivelul de elastină al pielii, cu minima susținere științifică, sunt serurile cu Vitamina A, aminoacizi, inhibitori de elastază, proceduri controlate de „rănire/agresare” a pielii prin stimularea refacerii matricii pielii, și astfel implicit, a elastinei și colagenului.
            Nu disperați după afirmații false de marketing. Să fie o lecție pentru voi faptul că un produs foarte scump nu este automat un produs bun. Indiferent de efectul anti-îmbătrânire pe care un anumit produs îl promite, ingredientele sale de hidratare utilizate zi cu zi vor avea un efect asupra modului de îmbătrânire al pielii voastre.
            Curățați, hidratați, tonifiați și protejați pielea de soare. Pielea vă va raspunde...


 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top