POLUAREA AERULUI ȘI ÎMBĂTRÂNIREA PIELII

POLUAREA AERULUI ȘI ÎMBĂTRÂNIREA PIELII

Stil de viata   /   May 10th, 2021   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
Poluarea aerului îmbătrânește prematur tenul celor care locuiesc la oraș prin accelerarea formării ridurilor și a petelor de vârstă, potrivit unor cercetări științifice emergente.

Aceste descoperiri științifice determină acum cele mai mari companii de cosmetice din lume să caute soluții, inclusiv compuși asemănători medicamentelor care să blocheze direct daunele biologice. Medicii avertizează însă că unii pași din rutina obișnuită de îngrijire a tenului, cum ar fi folosirea exfoliantelor, înrăutățesc daunele cauzate de poluarea aerului.  

Prof. Jean Krutmann, director la Institutul de Cercetare Leibniz pentru Medicina Mediului din Germania, a declarat: „ Razele UV [daunele provocate de soare] au fost într-adevăr subiectul principal legat de protecția pielii în ultimii 20-30 de ani. Acum cred că poluarea aerului are potențialul de a ne ține ocupați în următoarele câteva decenii.”

Oamenii de știință au evaluat pielea a 400 de femei caucaziene cu vârsta cuprinsă între 70 și 80 de ani. Folosind diverse metode științifice, au măsurat cât de mult a îmbătrânit #pielea. Apoi s-au uitat unde locuiau femeile și au luat în calcul măsurători ale emisiilor de particule din trafic. De asemenea, au testat praful din case și l-au analizat pentru a observa funinginea și alți poluanți. În cele din urmă, au testat așa-numita poluare „de fond” prin măsurarea particulelor ambientale în locuri fixe de monitorizare. Apoi au examinat rezultatele tuturor măsurătorilor lor și au determinat următoarele:

- Expunerea la poluarea aerului a fost corelată semnificativ cu semnele de #îmbătrânire a pielii, incluzând # hiperpigmentare și #riduri.
- O creștere a funinginii și a particulelor din trafic a fost asociată cu 20% mai multe pete de vârstă (crono-aging) pe frunte și obraji.
- Creșterea particulelor din trafic a fost asociată cu o creștere cu 16% a petelor de vârstă pe frunte și cu 17% mai mult pe obraji. 
- S-a constatat, de asemenea, că toate tipurile de #poluare sunt conectate cu un pliu nasolabial mai pronunțat, așa numitele riduri datorate zâmbetelor (#smilewrinkles).
- Poluarea de fond a fost asociată cu un risc crescut de pete de vârstă.

În urmă cu ceva timp, Journal of Dermatological Science a publicat și o recenzie despre poluare și piele. Au analizat cercetările efectuate până acum, colaborând cu un consiliu de experți în domeniul sănătății mediului și al cercetărilor clinice în dermatologie și dermatologie cosmetică. Ei au ales doar studii care au analizat problema efectelor poluării asupra pielii și au descoperit următoarele:

- Afectarea pielii provocată de poluare este o problemă globală
- Ozonul epuizează antioxidanții din piele
- Expunerea la particule ambiante contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii
- Poluarea aerului dăunează pielii sănătoase și bolnave
- Persoanele cu pielea sensibilă pot fi și mai susceptibile la deteriorare datorată poluării

Ai grijă de tenul tău! Alege un specialist care să te sfătuiască atunci când doresti să faci schimbări în rutina de îngrijire a pielii. Tipul și calitatea produselor folosite vor face diferența!
 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top