Un SPF ridicat îmi protejează mai bine pielea?

Un SPF ridicat îmi protejează mai bine pielea?

Cosmetologie   /   Jun 17th, 2021   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
Este o întrebare la care suntem în permanență în căutarea unui răspuns care nu poate fi unul scurt și simplu din cauza complexității subiectului în sine.

Lumina ultravioletă este invizibilă pentru oameni deoarece are lungimi de undă mai mici decât lumina pe care o putem vedea. În spectrul UV, există două tipuri de raze care pot deteriora ADN-ul din celulele pielii și pot duce la cancer de piele de aceea, protecția este foarte importantă.

Razele UVA provoacă leziuni ale pielii care duc la bronzare, îmbătrânirea pielii, apariția și adâncirea ridurilor. Cele mai scurte lungimi de undă ale razelor UVA contribuie, de asemenea, la arsurile solare. Este important să căutați cuvintele „spectru larg” pe eticheta unui produs – aceasta înseamnă că, produsul respectiv conține ingrediente care vor proteja pielea atât de razele UVA, cât și de razele UVB.

Razele UVB provoacă arsuri solare și joacă un rol cheie în dezvoltarea cancerului de piele. Numărul SPF al unei protecții solare se referă în principal la cantitatea de protecție UVB pe care o oferă.

Ce înseamnă de fapt numărul SPF?

Numărul SPF arată cât ar dura radiația UV a soarelui pentru a determina înroșirea pielii când este utilizat produsul exact așa cum este indicat versus cantitatea de timp fără protecție solară. Deci, în mod ideal, cu SPF 30 ar fi nevoie de 30 de ori mai mult timp pentru a arde decât dacă nu se folosește protecție solară. Un SPF 30 permite ca aproximativ 3% din razele UVB să lovească pielea. Un SPF de 50 permite trecerea a aproximativ 2% din raze.

În condiții ideale (ca într-un laborator), o protecție solară cu protecție SPF mai mare și acoperire cu spectru larg oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare, deteriorării UVA și deteriorării ADN decât produsele comparabile cu valori SPF mai mici.

Dar, viața reală nu este ca un laborator. În viața reală, produsele cu SPF-uri foarte mari creează adesea un fals sentiment de securitate. Potrivit Food and Drug Administration”, produsele cu protecție solară ridicată pot, de asemenea, supraexpune consumatorii la razele UVA și pot crește riscul de cancer. Multe studii au descoperit că oamenii folosesc necorespunzător produse cu conținut ridicat de SPF și, ca urmare, se expun la radiații ultraviolete mai dăunătoare decât persoanele care se bazează pe produse cu valori SPF mai mici. Persoanele care le folosesc tind să stea mult mai mult la soare, crezând că nu trebuie să se protejeze la umbră, să poarte o pălărie sau haine adecvate. Din acest motiv, ei ajung să primească mult mai multe daune UV ceea ce, desigur, contravine scopului.

Studiile de specialitate au arătat că există patru contraindicații în folosiriea produselor cu valori SPF mai mari de 50:

1. Echilibru slab. Evaluarea SPF a unei protecții solare nu are nimic de-a face cu capacitatea sa de a proteja pielea de razele UVA. Pe măsură ce SPF crește, raportul protecției UVA scade. Produsele cu conținut ridicat de SPF suprimă arsurile solare mult mai eficient decât protejează împotriva daunelor provocate de UVA (suprimarea sistemului imunitar, formarea de radicali liberi dăunători în piele și dezvoltarea melanomului).  

2. Consumatorii utilizează în mod greșit produse cu conținut ridicat de SPF. Produsele cu conținut ridicat de SPF tind să atragă utilizatorii într-un sentiment fals de securitate, așa că rămân la soare mai mult timp și se supraexpun atât la razele UVA, cât și la razele UVB cu mult peste momentul în care utilizatorii de produse cu conținut scăzut de SPF ar intra în contact. Drept urmare, primesc la fel de multe arsuri solare cauzate de UVB și, cel mai probabil vor absorbi radiații UVA mai dăunătoare. Atunci când este utilizată corect, protecția solară cu valori SPF cuprinse între 30 și 50 oferă o protecție adecvată împotriva arsurilor solare, chiar și pentru persoanele cele mai sensibile la acestea.

4. Produsele cu conținut ridicat de SPF pot prezenta riscuri mai mari pentru sănătate deoarece necesită concentrații mai mari de substanțe chimice care să filtreze la soare față de produsele de protecție solară cu conținut scăzut de SPF. Unele dintre aceste ingrediente pot prezenta riscuri pentru sănătate atunci când pătrund în piele și au fost legate de leziuni tisulare și potențiale perturbări ale hormonilor. Unele pot declanșa reacții alergice ale pielii.
Alegerea produselor de protecție solară cu concentrații mai mici de ingrediente active (de exemplu SPF 30), este prudent.

Food and Drug Administration” (FDA) susține de mai demult timp că SPF mai mare de 50 este „înșelător”. Autoritățile australiene plafonează valorile SPF la 30, autoritățile de reglementare europene și japoneze la 50 și Canada la 50+. În 2011, FDA a propus un regulament care interzice etichetele mai mari decât SPF 50+, cu toate acestea, în anul 2019, agenția a propus ridicarea plafonului la 60+. Potrivit agenției, există o „lipsă de date care să arate că produsele de protecție solară cu valori SPF peste 60 oferă un beneficiu clinic semnificativ suplimentar”.

Pentru persoanele cu antecedente sau cu risc crescut de cancer de piele, boli genetice, SPF 50 poate să nu fie suficient. Același lucru este valabil pentru drumeții, schi la mare altitudine sau vacanță în apropierea Ecuatorului.

Fundația pentru cancerul de piele recomandă o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pentru orice activitate extinsă în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de SPF, este important să aplicați produsul cu 30 de minute înainte de a ieși afară și să îl reaplicați din nou la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație.

Dincolo de protecția solară, cea mai potrivită întrebare ar fi: „Care este cea mai bună strategie generală pentru a-mi proteja pielea?”

Iată răspunsul: este important să nu te bazezi doar pe protecții solare cu SPF ridicat. Nicio metodă de apărare solară nu vă poate proteja perfect. Protecția solară este doar o parte vitală a unei strategii care ar trebui să includă, de asemenea, adăpostirea la umbră, portul de îmbrăcăminte, pălării cu bor larg și ochelari de soare cu blocare UV.
 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top