Despre inesteticele pete pigmentare

Despre inesteticele pete pigmentare

Cosmetologie   /   Oct 14th, 2021   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
Ai observat că în ultimul timp pe pielea ta au început să apară pete mai închise la culoare care nu dispar?

În mod frecvent, după o vacanţă petrecută la mare, în locul bronzului natural pe piele rămân pete mici, închise la culoare. La unele persoane, odată cu înaintarea în vârstă, pe partea dorsală a mâinilor, pe decolteu, umeri sau pe faţă apar și se înmulţesc nişte pete mici şi maronii asemănătoare pistruilor.

Toate aceste pete reprezintă acumulări ale melaninei (= un pigment din piele, secretat de melanocite, cu rol de protecţie și care determină nuanţa pielii pentru fiecare persoană în parte). Prin „iritarea” repetată a acestor celule de către razele ultraviolete, secreţia de melanină scapă de sub control, iar producția acesteia  în exces determină apariția petelor pigmentare, clasificate în mai multe categorii: pete de soare, de vârstă, de proveniență medicală, pistrui, melasmă.
Studiile de specialitate medicală au dovedit că, un rol important în apariția petelor pigmentare îl constituie factorii hormonali.
Supărătoarele pete pigmentare nu ţin cont de tipul de ten, ele apar la pesoanele blonde, dar și la cele brunete, deopotrivă. Apar în mod frecvent pe faţă în cazul femeilor însărcinate și/sau în cazul femeilor care folosesc pastile contraceptive sau care urmează un tratament de substituţie hormonală.
Vârsta deține și ea un rol important în apariţia petelor pigmentare. Îmbătrânirea cronologică a pielii, proces fiziologic normal care nu poate fi oprit şi neprotejarea acesteia de-a lungul anilor determină, în timp, pigmentarea feței și a mâinilor.
O piele iritată din diferite motive (expunerea la radiațiile ultraviolete, cauze hormonale, fumatul, poluarea din mediul înconjurător, lipsa unui stil de viaţă sănătos, îmbătrânirea cronologică) este extrem de sensibilă la acţiunea razelor ultraviolete, iar cea mai buna metodă de prevenţie a petelor solare este utilizarea zilnică, în permanență și pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile meteo a produselor care conțin filtru solar (SPF) și anume: geluri, creme, loțiuni.
Utilizarea acestor produse exclusiv în anotimpul călduros, nu este suficientă!


S-a demonstrat științific că soarele este principalul factor responsabil de îmbătrânirea prematură a pielii și de apariția timpurie a ridurilor, 90% dintre persoane dezvoltă acest inestetism al pielii dar, doar două din zece persoane consultă un specialist care le-ar putea sfătui şi recomanda tratamente de specialitate pentru îmbunătăţirea aspectului pielii.
Cu un aspect estetic neplăcut, care persistă şi se poate accentua, petele pigmentare pot fi considerate afecţiuni care se pot transforma în timp în cumplitul cancer de piele (melanom malign).

Tratamentele de specialitate de ameliorare necesită de cele mai multe ori ședințe repetate, prin care se îndepărtează straturi fine din pigmentul situat în profunzimea pielii. Posibilitatea de reapariţie a petelor pigmentare există, recidiva fiind datorată sensibilizării melanocitelor în procesul lor de secretare a pigmentului, inclusiv la agresiuni minore asupra pielii. Pe tot parcursul derulării tratamentelor de specilitate, dar și după, folosirea protecției UV este OBLIGATORIE.
 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top