Sfaturi importante cu privire la metodele corecte de sterilizare în cadrul saloanelor

Sfaturi importante cu privire la metodele corecte de sterilizare în cadrul saloanelor

Cosmetologie   /   Apr 29th, 2022   /   0 COMMENTS   /  A+ | a-
Calitatea serviciilor unui salon de înfrumusețare se bazează pe o serie de condiții importante, printre care îndeplinirea în totalitate a regulilor de dezinfecție, igienizare și sterilizare.
Sterilizarea corespunzătoare a instrumentelor utilizate în saloanele de înfrumusețare este o măsură obligatorie de protecție împotriva factorilor de producere a infecțiilor.

Pașii care trebuie respectați pentru a îndeplini toate normele pot părea la prima vedere niște lucruri care țin de rutină, dar care sunt imperios necesari pentru a forma echilibrul perfect între sănătate și funcționalitate. Întreținerea corectă a instrumentelor de lucru este un mod prin care îți protejezi clienții, dar și unul prin care ai grijă de tine.

Dezinfectarea este procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici.

Sterilizarea presupune însă procesul de a produce distrugerea totală a tuturor microorganismelor patogene și nepatogene, inclusiv a sporilor bacterieni, de pe suprafețele/obiectele contaminate.

Din cauză că la ora actuală sunt, din nefericire, foarte frecvente cazurile de contaminare cu virusuri periculoase de tip HIV, hepatite A,B,C etc., inclusiv în cadrul cabinetelor medicale sau a saloanelor de înfrumusețare, dezinfectarea și sterilizarea devin primordiale!

Etapele sterilizării corespunzătoare ale instrumentelor cosmetice sunt:
1. Prespălarea instrumentelor – curățarea normală a instrumentelor sub jet de apă pentru îndepărtarea reziduurilor
2. Presterilizarea – imersia instrumentarului în soluții dezinfectante
3. Spălarea – instrumentele se spală încă o dată pentru a îndepărta soluția dezinfectantă care poate fi corozivă
4. Împachetarea materialului de sterilizat în punguțe speciale pentru tipul de aparat folosit (în conformitate cu recomandările producătorului)
5. Sterilizarea propriu-zisă

Procesul de sterilizare se poate efectua prin mai multe modalități, însă cel mai adesea se utilizează dispozitive de sterilizare cu aer cald (pupinel) și dispozitive de sterilizare cu abur sub presiune (autoclav).

STERILIZAREA CU PUPINEL (cu aer cald)
O metodă foarte corectă și eficientă de sterilizare a instrumentarului metalic se produce la etuvă sau pupinel, întocmai ca și la instrumentele medicale specifice.
La acest aparat se produce sterilizarea cu aer cald la aproximativ 125 grade Celsius, dar și la presiune ridicată timp de 40 min, care garantează eliminarea tuturor agenților patogeni nocivi, inclusiv în stare germinativă. Căldura umedă are o putere de penetrare mult mai mare și mai eficientă pe toate suprafețele expuse față de căldura uscată.

STERILIZAREA CU AUTOCLAV (cu abur sub presiune)
Autoclavul este un aparat utilizat pentru sterilizarea instrumentarului prin expunerea acestora la căldură umedă (abur), la temperaturi de 121°C pentru 1 oră sau 134° C timp de 45 minute. Materialele supuse sterilizării cu căldură umedă vor fi împachetate în pungi autoadezive speciale, după ce au fost lăsate să se usuce complet.

Oricare metodă vei alege, este necesar să notezi fiecare procedeu efectuat într-un caiet de sterilizare pentru a păstra dovada. În cazul pupinelului vei lipi pe acel caiet câte un indicator înnegrit în dreptul căruia vei scrie instrumentarul sterilizat, data sterilizării și numele responsabilului cu sterilizarea. Dacă alegi autoclavul, atunci în acest caiet vei lipi/capsa bonul pe care aparatul îl printează.

Ține cont de faptul că este falsă ideea conform căreia poți dezinfecta ustensilele prin ștergerea lor cu alcool sau spirt sanitar. Germenii și sporii nu se distrug în totalitate, ba chiar mai mult, pot crește și se pot reproduce!

Chiar dacă la prima vedere investiția materială în instrumentarul de sterilizare și în produse antiseptice-dezinfectante pare mai costisitoare, faptul că vei avea un salon corect dotat din toate punctele de vedere, la care clienții vor apela mereu cu încredere că procedurile de lucru sunt cele mai bune, va da o notă importantă acestuia, ferindu-l, de asemenea, de eventuale, posibile repercusiuni legale.

Așadar, respectă toți pașii importanți, iar clienții vor aprecia cu siguranță munca depusă și te vor recomanda și altor persoane.
 
No comments posted...

Leave a Comment

Simple catpcha image
Top